Mijn Road to… een snellere pace #1

Een van mijn doelen dit jaar is om sneller te worden op de 5 km. Mijn huidige PR staat op 00:28:10. Dit houdt dus in dat ik de afstand met een pace van 5’38” heb gelopen. Dit jaar wil ik mijn PR op deze afstand breken. Een ander doel is om steeds langer achter elkaar te kunnen lopen, zodat ooit een 10 km wedstrijd realiteit wordt. Maar ook een halve marathon.. of wie weet ooit ook een hele marathon. Ben je benieuwd hoe dit tot nu toe gaat? Lees dan gauw verder!

Met deze doelen was ik eigenlijk al in 2017 begonnen. Ik wilde Zandvoort Circuit Run onder de 6’00” lopen, dit is ruim gelukt. Daarna heb ik mijn hardloopschoenen bijna niet meer aangeraakt, tot dat het zomervakantie was. Toen vond ik het weer tijd om serieus aan de slag te gaan. Ik begon weer van begin af aan met Start to Run van Evy. De stukken die ik hardlopend moest voltooien probeerde ik rond de 5’30” – 5’45” te houden. Wanneer ik tussendoor moest wandelen probeerde ik dit rond de 9’30” te houden. Voor dit artikel heb ik de Zevenheuvelennacht die ik afgelopen november liep als beginpunt genomen. Hier liep ik een afstand van 7 km in 00:45:55, geheel hardlopend. Dit komt neer op een pace van 6’33”.

 

28 NOVEMBER 2017
Mijn eerste training na de Zevenheuvelennacht en mijn eerste training met de Garmin Forerunner 235. Het was een heerlijke herfstdag en het loopje ging eigenlijk ook best lekker. Ik liep 4 km in een tijdsbestek van 27 minuten.

 

2 DECEMBER 2017
Een koude, mistige zaterdagmiddag. Gelukkig ben ik na een paar minuten lopen alweer aardig op temperatuur, maar helaas vond mijn telefoon het minder leuk. Toen ik een foto wilde maken, besloot deze uit te vallen. Dat werd een foto uit het archief, toen het zonnetje nog wel scheen. Ik loop altijd net iets lekkerder als het koud is en dit is ook te zien aan de cijfers. Dit was dezelfde training als die van 28 november, maar ik liep ‘m net iets sneller dit keer. Fun fact: Ik had een slechte dag, maar na deze run voelde alles weer een stuk beter. Soms geldt dus inderdaad: Running is my therapy.

 

5 DECEMBER 2017
Dezelfde training als de twee voorgaande runs, maar net weer een tikje sneller. Ook al is het maar 0’01”, maar hé, vooruitgang is vooruitgang.

 

8 DECEMBER 2017
De eerste sneeuwvlokjes waren gevallen en het zonnetje scheen. Een heerlijke run! Deze liep ik overigens met een pace van 6’29”. De vierde en laatste keer dat ik dezelfde training liep, deze was ook de snelste van de reeks. Ik begon met een pace van 6’40” en eindigde met 6’29”. Mooie vooruitgang.

 

11 DECEMBER 2017
De dag nadat het flink had gesneeuwd! Deze run was dan ook meer glijden, dan rennen. Ik liep wat geforceerd, omdat ik bang was lelijk te vallen en hield daarom ook mijn tempo wat in. Overigens ging het hardlopen beter dan het lopen, ook tijdens het wandelen was mijn tempo lager dan normaal. In totaal liep ik langer dan vorige run, maar wel met een langzamere pace. Ondanks dat ze run langzamer was, heb ik genoten. Halverwege begon het weer lichtjes te sneeuwen en niets is prachtiger dan hardlopen met een uitzicht op dwarrelende sneeuwvlokjes tussen de bomen.

 

15 DECEMBER 2017
Foute kersttruiendag! Niet gedragen tijdens de run, maar daarna wel heerlijk om weer op temperatuur te komen. Deze training (5 – 2 – 7 – 2 – 5) ging heerlijk. Hij was zwaar, maar ik voelde me achteraf enorm voldaan. Tijdens het hardlopen was mijn pace tussen de 5’30” en de 5’45”, mijn doel voor deze keer. De stukjes tussendoor wandelde ik met een pace van 9’30”. Uiteindelijk liep ik bijna 5 km in een half uur.

 

25 DECEMBER 2017
Mijn eerste keer dat ik tijdens Kerst hardliep. Ik stapte voor half 8 de deur uit met mijn hardloopschoenen, vol goede moed begon in aan mijn training. Echter ging deze voor geen meter. Het was nog pikkedonker, ik had te weinig ontbeten (merkte ik halverwege), ik was veel te warm gekleed (het was zo’n 12 graden met Kerst) en ik kon mijn tempo niet vasthouden. Hierdoor werd ik eigenlijk alleen maar chagrijniger van, dit had ik nog nooit gehad met hardlopen. Maar ook deze runs zijn belangrijk, je wordt er mentaal sterker door, want uiteindelijk heb ik wel mooi 4,5 km gelopen. Dit was met een pace van 6’41”.

 

29 DECEMBER 2017
Mijn laatste loopje van 2017. Deze was overigens erg nat. Ik had veel te lang gewacht om naar buiten te gaan (lees: de zon scheen de hele ochtend al heerlijk), toen ik naar buiten liep was deze al verdwenen en niet veel later begon het ook nog te sneeuwen (natte sneeuw) dat uiteindelijk miezer werd. Een pittige training met veel tegenwind, maar toch mooi 4 km gelopen met een pace van 6’30”. En ja, ik geef toe.. ik heb de training iets ingekort, want aan het einde was ik er behoorlijk klaar mee. Wel was ik erg blij met mijn nieuwe haarband op dat moment.

Ik kan alvast verklappen dat mijn eerste run in 2018 alweer een stukje langer was en met een pace van 6’16”. Dus er is nog steeds vooruitgang, maar soms heb je ook mindere trainingen. Ik wil hiermee laten zien dat dit niet erg is, je kan niet elke training pieken en de runs die zwaarder zijn en tegenvallen, maken je mentaal alleen maar sterker.

Waar train jij voor op dit moment? Hoe gaat het met jouw trainingen? Laat het me hieronder weten in de comments!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *