Raceverslag: Running De Bilt 2018

Nadat ik vorig jaar tijdens Zandvoort Circuit Run de 5K in 28:10 (met een gemiddelde pace van 5’38” dus) liep, werd mijn doel voor Running De Bilt om de 5K met een gemiddelde pace van 5’30” te lopen. Dat leek me goed haalbaar na een iets minder goede trainingsperiode dan gepland en met deze intentie stond ik gisteren dan ook aan de start. Het werden een aantal minuutjes meer… Hoe kon dit gebeuren?

Zoals jullie gisteren wellicht al op mijn Instagram voorbij hebben zien komen, ging het gisteren allemaal niet zoals ik in gedachten had. Dit had zeer zeker niet met de run of de sfeer zelf te maken – dat was dik voor elkaar – maar meer met mijn eigen voorbereiding, verwachting en tja, (wie niet wie gisteren heeft gelopen) het warme weer. Niet elke run gaat dus perfect, dus ook dit deel ik met jullie. Let’s go.

HET STARTSCHOT.
Daar gingen we dan, vol goede moed! Oortjes in, muziek aan en lopen. Ik was al vrij snel achter een aantal dames beland die voor mijn gevoel een lekker tempo hadden en hier bleef ik de eerste twee kilometers ook achter hangen. Volgens mijn Garmin liep ik rond de 5’30”, prima tempo! Achteraf bleek dit dus een stuk sneller te zijn geweest, 4’55” namelijk. Oeps… dat is toch echt te snel voor mij om vijf kilometer vol te houden en dat merkte ik bij kilometer twee.

WARM.
Wauw, de warmte had ik goed onderschat. Mijn hartslag schoot omhoog en kreeg deze eigenlijk ook niet meer goed onder controle. Ik had sinds zaterdagavond wat maagproblemen, die nu ook weer begonnen op te spelen, dus ik was uiteindelijk genoodzaakt om mijn tempo te laten zakken en moest ik zelfs een stuk lopen om mijn hartslag weer enigszins normaal te krijgen. Ik wilde immers niet knock-out gaan. In mijn herinnering was Zandvoort een jaar geleden ook behoorlijk warm en had me op die omstandigheden ook ingesteld, maar toen ik later de temperatuur van toen bekeek was het (maar) 8 graden! Dat was beduidend minder warm dan de 20 graden van gisteren. Gelukkig fietste er iemand van het EHBO team rond en kon ik een slokje water nemen en mijn polsen wat koelen. Hup, en weer gaan.

MENTALE STRUGGLE.
Of het nu de warmte was of het feit dat ik dit keer ‘alleen’ liep, maar eigenlijk vrij snel na het startschot had ik last van een mentale struggle. In plaats van ‘in het moment’ lopen, was ik heel erg bezig met het aantal kilometers die ik nog ‘moest’ lopen. Ik probeerde allerlei trucjes om mijn gedachten te verzetten, maar niets mocht eigenlijk baten. Halverwege schoot me te binnen dat ik me nog geen twee weken geleden had ingeschreven voor de Dam tot Damloop, oftewel: 10 EM! Hoe ga ik die dan lopen?  Das ruim 3 x zo veel … Je leest het al, het mentale deel wordt dus nog een aandachtspuntje! Dus mocht je tips hebben, alles is welkom!

FINISH.
Het einde was in zicht. Een laatste keer rechtsaf, wetend dat het alleen nog maar rechtdoor was. Een echte eindsprint zat er niet meer in.. het doel was alleen nog maar om hardlopend over de finish te komen, onder de 35 minuten (ja, ik had inmiddels mijn lat behoorlijk verlaagd) en dat lukte. Met 34:18 kwam ik uiteindelijk na vijf warme kilometers over de eindstreep. Wauw, wat had ik dit behoorlijk onderschat.

VAN FOUTEN LEER JE.
Tuurlijk, als ik heel heerlijk ben, baal ik best wel van deze ‘prestatie’. Ik weet dat er eigenlijk veel meer in had gezeten, zeker als je weet dat ik vorige jaar een stuk sneller liep. Echter probeer ik het maar positief te zien en van deze dingen te leren. Te hard van start gaan is nooit een goed idee (en toch blijf ik dit heel vaak doen….), zeker niet met deze warmte. Ondanks alles ben ik uiteindelijk wel over de finish gekomen.

Na afloop heb ik nog heerlijk in het zonnetje de 10K aangemoedigd en genoten van het sfeertje. Volgende keer weer beter 😉

Heb jij van het weekend nog hardgelopen? Zo ja, waar heb jij gelopen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *