5 x Mijn Wintersport Essentials

Momenteel sta ik op de skilatten in Oostenrijk en geniet ik volop van het prachtige winterwonderland! Sinds 2015 ga ik op wintersport en nu wil ik niet meer anders. Uiteraard ben ik ook bewust van het kostenplaatje wat wintersport met zich meebrengt. Zeker als je net begint, merk je dat je aardig wat spullen nodig hebt. Natuurlijk is de een noodzakelijker dan het ander, daarom deel ik vandaag mijn wintersport essentials met jullie!

 

1. SKISCHOENEN

Je zult denken vast denken, skischoenen? Het meest essentiële onderdeel van het skiën, zijn toch je ski’s? Eens! Echter ben ik van mening dat je altijd ski’s kan huren en niet per se zelf nodig hebt. Hierdoor kan je verschillende ski’s uitproberen of aanpassen naar wat jij die dag gaat doen. Ik heb zelf wel mijn eigen ski’s, vooral omdat het fijn is dat je zo op de piste kan staan (of een dagje SnowWorld of Winterberg) zonder dat je maar iets hoeft te huren – puur gebruiksgemak. Uiteraard heb ik de eerste keer dat ik ging wintersporten, de ski’s wel gehuurd. Net zoals de skischoenen. Toen was ik na twee dagen die dingen al zo verschrikkelijk zat, ik kreeg door de schoenen enorm last van mijn schenen wat echt het plezier in skiën toch minder maakte. De keuze was snel gemaakt om mijn eigen skischoenen voor de volgende keer te kopen. Deze passen helemaal bij mijn voet en ik heb nu tijdens het skiën nauwelijks last van mijn schenen – wat een genot!


2. SKI-JAS

Een ski-jas kopen is een hele opgave, maar vooral ook erg persoonlijk. Ik wilde graag een ski-jas die ik na meerdere jaren nog steeds leuk vind, immers je gaat niet elk jaar een nieuwe jas kopen voor wintersport (althans, ik niet). Daarnaast vond ik het ook fijn als ik deze jas ook in Nederland kan dragen wanneer het erg koud is (onder het vriespunt) of als het hard sneeuwt, zonder dat het meteen oogt als een ‘ski-jas’. Aangezien ik nog nooit op ski’s had gestaan, vond ik het erg lastig om in te schatten hoe koud of warm je het tijdens het skiën hebt. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een jas die gevoerd is met donsveertjes – lekker warm! – van Roxy. Onder mijn jas kan ik dan werken met meerdere dunne of dikke lagen, afhankelijk van wat het weer doet.
Nog een laatste puntje waar je rekening mee moet houden: je jas moet vooral lekker zitten met skiën. Koop vooral een jas waar je je lekker in kan bewegen.

 

3. HANDSCHOENEN

Aangezien mijn jas blauw is, wilde ik geen zwarte handschoenen, dus ging ik voor wit. Toevallig zijn deze ook van Roxy en macht de roze kleur van het logo exact met het roze in mijn jas (en skibroek). Zelf heb ik altijd aan het begin wat koude handen, maar na een tijdje skiën zijn ze aardig warm. In de lift doe ik ze vaak dan eventjes uit om mijn handen wat af te laten koelen. Heel fijn dat er van die touwtjes aan zitten die om je pols gaan, anders was ik al 10 x mijn handschoenen verloren in de lift. Toch draag ik tijdens het skiën gewoon netjes mijn handschoenen, ook op warme dagen. Immers, wanneer je valt wil je niet dat iemand per ongeluk over je hand skiet.
Op de foto zie je overigens ook het tuigje van mijn skistokken (van Leki), hierdoor kan ik heel makkelijk mijn stokken vastklikken en hoef ik niet te knoeien met lusjes. Zelf vind ik het geen must om skistokken te hebben in het begin, je kan ook prima zonder. Tijdens skilessen worden ze soms wel ingezet tijdens een oefening.

 

4. HELM

Bezuinig niet op een helm, ook als je net pas begint. Je kan zelf lelijk vallen, maar ook met een flinke vaart door iemand anders onderuit geskied worden. Op zulke momenten wil je heel graag dat je hoofd goed beschermd is! Daarnaast is een helm erg fijn op koudere dagen, je hoofd blijft lekker warm. Mijn helm is van Salomon en van binnen lekker gevoerd, waardoor die zacht en warm aanvoelt. Bovenop zit er ventilatiegaatjes. Op warme dagen schuif ik deze openen, maar wanneer het hard sneeuwt, gaan deze lekker dicht.
Probeer een helm vooral uit als je deze koopt. Je zult merken bij het passen dat de een veel lekkerdere zit dan bij de ander, maar dit is ook weer per persoon verschillend.


5. SKIBRIL

Aangezien mijn helm wit is, heb ik voor mijn bril gekozen voor een kleurtje. Op zonnige dagen gebruik ik de skibril zoals op de foto afgebeeld. Op donkere, grauwe dagen – wanneer het zicht minder is – wissel ik het glas om de oranje-kleurige. Het fijne aan een bril is dat hij op zonnige dagen ervoor zorgt dat je niet verblind wordt, maar ook dat wanneer het sneeuwt je niet elk sneeuwvlokje in je ogen krijgt. De combinatie van een helm en een skibril (en op hele koude dagen een buff), zorgen er bij mij altijd voor dat mijn gezicht niet koud wordt. Ook bij een skibril geldt, probeer deze uit in de winkel (en het liefst nadat je een helm hebt gekozen). De vorm van je gezicht en de helm zorgt er nu eenmaal voor dat de ene lekkerder zit dan de ander.

Ga jij ook weleens op wintersport? Wat zijn jouw essentials? En ben jij #teamskiën of toch meer #teamsnowboarden?

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *